- In de eerste helft van dit jaar ligt het aantal inbreken 20 procent hoger dan in dezelfde periode in coronajaar 2021, blijkt uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis.
- Er worden nu ongeveer 400 inbraken per week gepleegd.
- Volgens de verzekeraar komt dit waarschijnlijk omdat er minder coronamaatregelen zijn en mensen vaker van huis gaan. Het is dan ook goed om maatregelen te treffen.
- Lees ook: Je geld van de bank halen bij een negatieve spaarrente? Dit moet je weten over kluizen, het risico van diefstal en cash verzekeren
Het aantal inbraken ligt in de eerste helft van dit jaar 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Interpolis vrijdag op basis van zijn InbraakBarometer. Het aantal inbraken ligt nu op ongeveer vierhonderd per week. De stijging komt volgens de verzekeraar waarschijnlijk vooral omdat er minder coronamaatregelen zijn en we dus weer vaker van huis gaan.
Inbrekers sloegen vaker toe in Drenthe (plus 57 procent), Flevoland (plus 51 procent) en Overijssel (plus 44 procent). Van de 25 grootste steden vallen toenames volgens Interpolis vooral op in Haarlemmermeer, Leiden en Haarlem. In Dordrecht, Zaanstad en Tilburg is juist “een flinke afname te zien”.
De inbrekers zijn bezig met een herstart, beaamt de politie over het gestegen aantal inbraken in De Telegraaf. “En met de vakantie voor de deur is het helemaal uitkijken geblazen”, waarschuwt Sybren van der Velden Walda, projectleider woninginbraak van de Nationale Politie, in de krant.
Volgens Interpolis stijgt het aantal inbraken in de zomervakantie doorgaans met een kwart, met een piek begin augustus. Ook deze zomer verwacht de verzekeraar die toename.
Maatregelen om inbraken te voorkomen
Uit onderzoek van Interpolis blijkt wel dat vrijwel iedereen maatregelen neemt voor vertrek richting het vakantieadres. De meeste mensen (58 procent) stellen de buren op de hoogte en 52 procent van de ondervraagden laat het huis af en toe checken. Dit wordt gevolgd door maatregelen als de post weg laten halen (45 procent) en de lichten laten branden (42 procent). 22 procent van de mensen laat iemand op het huis passen.
Daarnaast zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om inbraken te voorkomen. De lijst hieronder van Interpolis toont beveiligingsmaatregelen en het percentage huishoudens dat deze maatregelen heeft genomen.
- Sloten met politiekeurmerk 64%
- Camera’s 29%
- Kluis 24%
- Inbraakalarm 23%
- Slimme deurbel 22%
- Raamsensoren 15%
Het is vooral goed om inbrekers het idee te geven dat je niet op vakantie bent, zegt Mireille van den Boom, die verantwoordelijk is voor de InbraakMonitor bij Interpolis. “Die slimme verlichting en post weghalen zijn al twee handige maatregelen. Maar ruim bijvoorbeeld ook niet te goed op. Laat enkele glazen op tafel staan in het zicht. En vraag buren om voor je huis of op de oprit te parkeren, zo lijkt het alsof iemand thuis is. En zet ook je krantenabonnement op pauze om stapels achter de voordeur te vermijden”, tipt ze.